We weten nog niet alles van diabetes type 2, ook niet of de ziekte helemaal voorkomen kan worden. Wel wordt duidelijk dat mensen die gezond leven een kleinere kans hebben om het te krijgen, dus een gezonde leefstijl is hoe dan ook belangrijk om het risico op diabetes type 2 te verkleinen.

Diabetes is niet altijd te voorkomen (nb. het is nooit te voorkomen in het geval van diabetes type 1), maar je kunt het risico op diabetes type 2 wel halveren door het aanpassen van je leefstijl. Met genoeg bewegen, verstandig eten en niet roken kom je een heel eind!

Risico op diabetes type 2 beperken
Zo verklein je het risico op diabetes type 2 en help je het voorkomen:

  • Ben je te zwaar? Val dan een paar kilo af. Uit onderzoek is gebleken dat je gezondheid al aanzienlijk verbetert als je al vijf tot tien procent afvalt. Hier geldt dus zeker: alle beetjes helpen.
  • Eet matig en kies voor gezonde voeding. Eet elke dag voldoende fruit (twee porties) en groente (250 gram), wees matig met suiker en alcohol en probeer verzadigde vetten zo veel mogelijk te vermijden. Lees hier meer over gezonde voeding bij diabetes type 2.
  • Beweging is zeker zo belangrijk als een gezond gewicht! Probeer zo veel mogelijk beweging in je leven in te bouwen: neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, pak voor kleine stukjes de fiets in plaats van de auto of parkeer de auto een stukje verderop. Stel jezelf haalbare doelen, je hoeft echt niet meteen elke dag naar de sportschool. Deze 5 tips om meer te bewegen kunnen je helpen.
  • Iedereen kent het advies om te stoppen met roken. Het is uiteraard een algemeen advies, maar voor mensen met diabetes is het extra belangrijk. Als je diabetes hebt is het risico op hart- en vaatziekten door de ziekte zelf al verhoogd, roken verhoogt dit risico nog verder. Wil jij stoppen met roken? Stichting Stop bewust helpt je daarbij met gratis advies.
  • Diabetes type 2 kan niet altijd worden voorkomen, er zijn ook vormen van diabetes type 2 die niets te maken hebben met leefstijlfactoren, maar die ontstaan door erfelijke aanleg of medische factoren, bijvoorbeeld alvleesklierkanker. In veel gevallen heb je het dus zelf in de hand, door bewust met je gezondheid om te gaan.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!