Het is een rare gewaarwording verzuring, zeker als je er niet bekend mee bent. Daarom legt fysiotherapeut Kevin Bekhof van Pluspraktijk Vellinga Adfysio met het keurmerk ‘Oog voor Diabetes’ uit wat het inhoudt.

Kevin: ‘Naast koolhydraten en vetten heeft je lichaam ook zuurstof nodig voor de verbranding. De zuurstof die je inademt wordt via het bloed naar de spieren in je lichaam gevoerd. Als je op een rustig tempo op uithoudingsvermogen traint, dan gaat dat vrij gemakkelijk. Maar ga je intensiever trainen of maximaal, dan hebben de spieren steeds meer brandstoffen (glucose) en zuurstof nodig om door te kunnen gaan. Hoe beter je spieren en hart getraind zijn, hoe efficiënter ze deze brandstoffen gebruiken.

Als er bij de verbranding van glucose te weinig zuurstof aanwezig is, ontstaat er melkzuur, wat te verdelen is in twee componenten: lactaat en H+-ionen. Lactaat kan omgezet worden in glucose en weer gebruikt worden als brandstof, maar de H+-ionen blijven over en zorgen voor het verzuurde gevoel.

Melkzuur ontstaat door de onvolledige verbranding van glucose. Bij verbranding (door trainen) spreekt je lichaam altijd eerst de koolhydraatvoorraad (dit wordt omgezet in glucose) aan, dit kan volledig worden verbrand met voldoende zuurstof. Melkzuur ontstaat als een afvalproduct. Bij een intensievere training is het lichaam op een gegeven moment niet meer in staat om voldoende zuurstof aan te voeren en het melkzuur af te voeren. Melkzuur hoopt zich hierdoor op in de spieren. Deze ophoping zorgt voor een inefficiënte werking van de spieren. Uiteindelijk ga je dat voelen aan het branderige gevoel ergens in je lichaam. Hoe beter de spieren/sporter getraind is hoe minder snel dit optreedt.

Is verzuring schadelijk?
Kevin: ‘Verzuring is in zeer kleine mate schadelijk, maar dit zorgt er juist voor dat het lichaam zich gaat aanpassen om het de volgende keer beter te verwerken. Het lichaam herstelt zich zeer snel van deze schade en laat geen permanente schade achter. Persoonlijk vind ik verzuring juist een goed verschijnsel. Als er verzuring optreedt en je die mate van vermoeidheid ervaart in je lichaam, heb je waarschijnlijk daarna spierpijn. Je lichaam moet even flink herstellen, maar het lichaam past zich vervolgens aan en je zult er alleen maar beter door worden’.

Als er verzuring in de spieren plaatsvindt, zal je hoogstwaarschijnlijk als snel niet meer verder kunnen (of wíllen) sporten. Een paar minuten verzuring is niet erg, maar probeer niet krampachtig door te gaan. Je lichaam moet de kans krijgen het melkzuur af te kunnen voeren. Als je toch langer doorgaat kun je mogelijk je spieren overbelasten of weefselschade veroorzaken.

Verzuring en diabetes
Verzuring kan eerder bij mensen met diabetes optreden als de bloedsuikers laag zijn voorafgaand aan de training. Als er dan ook te weinig insuline in het lichaam aanwezig is om glucose uit het bloed te halen, blijven de bloedsuikers laag. Je lichaam verbrandt eerst koolhydraten, alvorens het overgaat op vetten en eiwitten. Te weinig insuline, betekent dat het lichaam te weinig glucose uitvoedingsstoffen kan halen, om te gebruiken als verbranding voor de spieren. De spieren gaan dan over op een vetzuurstofwisseling. Het gevolg is verzuring. Wat je kan doen is eerst zorgen dat je de bloedsuiker spiegel verhoogd wordt, door de inname van koolhydraten (banaan, brood).

Wil jij meer lezen van fysiotherapeut Kevin Bekhof? Ga dan naar expert blogs en lees bijvoorbeeld zijn blog over hoe je conditie opbouwt.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!